top of page

מהפרשה: "וַיְהִי כַּאֲשֶׁר הִקְרִיב לָבוֹא מִצְרָיְמָה וַיֹּאמֶר אֶל שָׂרַי אִשְׁתּוֹ הִנֵּה נָא יָדַעְתִּי כִּי אִשָּׁה יְפַת מַרְאֶה אָתְּ."
    "הנה נא ידעתי" אברהם יודע זמן רב ששרה אשה יפה. 

ויהי כאשר הקריב לבא מצרימה... 
כל השנים הללו הוא עימה ועכשיו הוא אומר לה הנה נא ידעתי כי אשה יפת מראה את?  החידוש במודעות של אברהם ליופיה של שרה הוא, שהנדודים הממושכים לא עמעמו את יופיה. אברהם לא רק שמודע כל הזמן ליופיה של רעיתו אלא שהוא מבחין שיופיה משתמר למרות תלאות הדרך. 

הרי בסופו של דבר הזמנים עוברים ואשתו של אדם פחות יפה בעיניו.  והרי אומר הכתוב: "מדבר שקר תרחק" אז מה יהיה?  
האמת?!  לא בגלל שהיא יפה הוא אוהב אותה. אלא בגלל שהוא אוהב אותה היא יפה. היופי שאוהב אותה הופכת את אישיותה ליפה בעיניו, יגידו מה שיגידו. בהסתכלות כזאת צריך להיות המבט של האיש כלפי אשתו. 

"שֶׁקֶר הַחֵן וְהֶבֶל הַיֹּפִי, אִשָּׁה יִרְאַת ה' הִיא תִתְהַלָּל ".
(משלי)
החן? הכוונה למשהו שבעיני האדם טוב לו עם זה. זה מתאים לו אישית. לכן אנחנו אומרים "זה מוצא חן בעיני", כי בעיני זה מוצא חן, ואולי בעיניך זה לא. 
ולכן זה שקר, כי אמת היא דבר מוחלט, ששייך לכולם, וחן זה תלוי בעיני המתבונן. 

היופי? זה משהו שמתאים באופן מוחלט. כשאני רואה משהו בעולם שנראה לי מתאים אחד לשני אז אני אומר "איזה יופי!"
כששלמה המלך אומר שהיופי הוא הבל, הכוונה כמו שיש הבל כאשר קר בחוץ וזה נראה לכמה שניות ונעלם, כך היופי החיצוני הוא דבר חולף. 

אז מהו היופי האמיתי? היופי האמיתי הוא יראת ה' שהיא מבטאת את הפנימיות של האדם, שהיא תמיד תישאר קדושה וטהורה אם הוא בנה את עצמו ככזה. 
ותפקידנו ללמוד להרגיל את העין להסתכל בפנים ולא בחיצוניות שהיא או שקר או שהיא חולפת.

יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו שתיתן לנו חיים ארוכים, חיים של שלום, חיים של טובה, ופרנסה טובה.

מפטירין "למה תאמר יעקב" (ישעיה מ', כ"ז)
שבת שלום🍂🌷🍂🌷

"לך לך מארצך"
להנאתך ולטובתך (רש"י)
אם היה זה נסיון, למה נאמר לו "להנאתך ולטובתך" דבר העשוי להקטין בהרבה את הנסיון ? ברם, בדבר זה גופו התבטא הנסיון, אם יעשה זאת אברהם בגלל "הנאתו וטובתו", או בגלל מצוות האלוקים. ואולם באמת אברהם עמד בנסיון "וילך אברם כאשר דבר אליו ה' " שהלך רק משום מצוות ה' ולא משום שיפיק מזה הנאה וטובה .

"ויאמר ה' אל אברם: לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך"
אומר רבי שמשון רפאל הירש: "לך לך" – לך לעצמך, בדרכך שלך. לך בדרך שתבודד אותך מארצך וממולדתך ומבית אביך, מכל הקשרים שהיו לך עד כה. "לך לך" – בבדידות. אם שיטת הרוב איננה אמת – עבוד את ה' לבדך! איך יכולנו להתקיים ואיך נוכל להתקיים, אלמלא ירשנו מאברהם אבינו את אומץ הלב להיות במיעוט.

"אל הארץ אשר אראך"
מה שמונע היום לבוא לארץ ישראל, הם רק מוציאי דיבת הארץ רעה, ולא סכנות ומרחקי הים. מי שרוצה באמת לבוא לשם, צריך לילך אפילו ברגל, כמו אברהם אבינו (רבי נחמן מברסלב).

"ואעשך לגוי גדול ואברכך ואגדלה שמך"
מדרך העולם שכשאדם עולה לגדולה ומתעשר הרי הוא מתרחק מבני משפחתו וממכריו 
העניים ואין זה לפי כבודו לתת דעתו עליהם ולעזור להם, וממילא קונה לו אדם זה שונאים 
ומקנאים רבים. לפיכך בירך הקב"ה את אברהם כי אפילו לאחר "ואגדלה שמך" לא תהיה 
מאלה שגדולתם מביאה להם שונאים. כי אם "והיה ברכה" שתוסיף לעשות צדקה וחסד 
ותהיה לברכה בפי כל. (הדרש והעיון).

"הנה נא ידעתי כי אשה יפת מראה את"
אמר הבעל שם-טוב: כשם שאדם המסתכל בראי, יודע מה שעליו לתקן בלבושו או בפניו, כך כאשר אדם רואה חסרונות אצל זולתו, עליו להסיק מכך שגם בו עצמו אותם חסרונות. זה שאמרו חכמינו: "איזהו חכם הלומד מכל אדם" (אבות ד, א).

"הבט נא השמימה וספר הכוכבים...כה יהיה זרעך"
אומר רבי מאיר שפירא מלובלין: כך אמר הקב"ה לאברהם: יודע אתה שלא תוכל לספור את הכוכבים, ואף על פי כן מביט אתה לשמים ומנסה לספור אותם. אף צאצאיך יהיו כך, תהיה בהם ההעזה והרצון להתמודד עם דברים הנראים למעלה מן הטבע ומיכולת אנוש.

"ויוצא אותו החוצה ויאמר הבט נא השמימה וספר הכוכבים... כה יהיה זרעך"

כשם שהכוכבים נראים לעינינו מרחוק כנקודות זעירות בלבד, בה בשעה שהם עולמות עצומים... כך ייראו גם היהודים. בעולם הזה יהיה מראיהם עלוב ושפל, אולם בשמים יהיו עצומים ורמים ויהוו את היסוד של כל הבריאה ... (בשם הבעש"ט)

"ויהי ריב בין רעי מקנה אברהם ובין רעי מקנה לוט ... ויאמר אברם אל נא תהי מריבה ביני וביניך"
הדבר התחיל אמנם בין הרועים, אולם יסתיים "ביני וביניך". כך היא דרכה של כל מחלוקת, שהיא מתחילה קודם אצל הנלווים, אצל הסביבה, ונתפסים אחר כך גם המנהיגים.
לא לשכוח להדליק נר לרחל אמנו אמא רחל תעמוד לנו ולכם ולכל עם ישראל. אמן

שבת שלום ומבורך!
לעילוי נשמת אבי מימון בן תמר 
שמעון מלכה

פרשת השבוע

פרשת לך לך

bottom of page